01 oktoober 2008

Roadtrip. Lõpuks tööl.

Mis mõttes Martin peaks rohkem kirjutama, ma siin hullult pingutan, et anda ülevaadet meie kohalikust elust-olust ja siis tuleb Martin, kirjutab paar lauset tibinatest ja autodest ja ongi kohe ägemees. Ma tahan ka äge olla! Kas siis kui kirjutan millalgi väikese sissekande six-packidega meestest ja sexpoodide rohkusest, saan ka mina staariks?

Igaljuhul praegu kavatsen siiski jääda veel oma liistude juurde ja kirjutada elust-olust (vahemärkus: sixpacke on palju ja sama kehtib ka sexpoodide kohta.)

Esimene roadtrip on edukalt läbitud, Volvo on veel elujõuline ja meiegi vaatamata tohutule kuumusele oleme päris okeid. Meie auto, mille nimi on nüüd Nadježda, ei oma ju konditsioneeri st. autos on väga palav.

Sõitsime Sydneyst 1467km põhjasuunas Bundabergi, mille jaoks läks meil kolm päeva, võtsime asja rahulikult, sest ees meid ju ei oodanud midagi. Muidugi ega seda teekonda poleks vist võimalik olnud läbida ühe päevaga, sest teetöid oli palju ja New South Wales`is (esimene osariik, kus viibisime) oli kiirusepiirang linnades 60 ja maanteel 80km/h, vahepeal oli ka mõni üksik 100-ala. Liikluskorraldus oli veel harjumatu, Martin tahtis koguaeg mulle sülle istuda, sest ei jää ju meelde, et see kuramuse rool teisel pool. Üks vahepeatus väärib spetsiaalset äramärkimist: käsime ühes tillukeses veiniistanduses, kus saime päris palju tasuta veine degusteerida, see oli küll kangesti meelt mööda. Kaasa ostsime ka ühe pudelikese, mis aga maitsmisel osutus totaalseks peediks. Arvan, et peedi ostmise põhjuseks oli see, et hullult väsinuna ei tahtnud ma näiteks üldse selle mehega rääkida veinidest ja Eestist ja meie reisimise põhjusest, tahtsin vaid degusteerida ja vastasin enamvähem kõikide le küsimustele OK. Tema võis sellest järeldada, et oleme veiniteadmatud idaeurooplased (mida me tegelt ju ka oleme), kel raha ka nagunii pole ja müüs meile 10$ peedi. Olin pettunud. Ära sõites sellest istandusest nägime oma esimesi elusaid känguruid. Õnneks maanteel elusas versioonis neid ei näinud, küll aga viite surnud ruud. Tahaks siinkohal nüüd loetleda üles loomad, mida näinud olen: känguru, delfiin, pelikan, väike ämblik, Ibis, piison, erinevad veised, lammas, hobune. Emme, lehma olen ka näinud, samasugune nagu Eestis.

Bundabergist ka. Jõudsime eile siia kohale. Tegemist on väikelinnaga (55000 inimest), kuhu on koondunud väga palju backbackereid, sest linna ümbritsevad farmid. Nagu oligi arvata leidsime siit ühe tööhosteli, kus meie rõõmuks teatati, et lood on nüüd sellised - homme tööle. Täna käisimegi, õnneks oli lühike päev 3tundi punase mullaga põllul mingeid võrseid istutamas, millest peaks kasvama kunagi mingid magusad kartulilaadsed asjad. On ikka imelik küll, eestane on ikka tahtnud orjusest vabaneda ja siis meie, vabad eestlased võtame kätte maksame hullult peale, et uuesti kupja käe alla tööle minna. Täna nägingi esimest korda elus päris tööorju (meie) ja päris kubjast( paks austraallane, kes karjus koguaeg, et rääkida ei tohi, tööd tehke kiiremini ja istutusvao lõpus, mis oli ligi pool kilomeetrit pikk, saime preemiaks juua, aga mitte palju, sest kiiresti vaja ju tööle naasta). Muidu oli enamvähem normaalne, sest ilm oli pilvine, tuuleke ka liikus ja töötunde oli ainult kolm. Eks homme näeb kui 8h tööpäevalt koju roomame. Ahjaa, see punane muld, sellega on mingi teema, see ei tule keha pealt maha. Näiteks meie valge matsalka on nüüd roosa, tõenäoliselt paari päeva pärast juba tume roosa ja sama kehtib ka käte kohta, hüvasti maniküür.

Nüüd peaks süüa minema tegema: riisi, juurikaid ja soodushinnaga liha (3$ kilo loomaliha). Täna ostsime soola ja pipra ka, järelikult võiks tänane söök juba maitsega tulla.


Martin oma Nadježda süles.

Veiniistanduses.


Kängurud




12 kommentaari:

KRISTINA LIBE ütles ...

jah!

Anonüümne ütles ...

vahva, et pikk reis austraalias vana maantee vallutajaga seljataga...töö farmis tundub ikka natuke karmivõitu olema, Martin oma seljaga põllutööl njaaa?! muideks Tartu Rock sai täna esimese sauna baltiliigas Saiuliailt kätte 89-68, uus kõva meeskond my ass :)

Anonüümne ütles ...

Tublid olete, esimesed tööpäevad juba seljataga. Maniküüri pärast ärge muretsege...nüüd on aastaks püsiv punakas-pruun maniküür :) Auto on teil väga armas, loodame et ta teenib teid hästi. Olge tublid ja rõõmsad edasi:)

Anonüümne ütles ...

Nähtud loomade nimekirjast jäid millegipärast välja pingviin ja väike sisalik. Ibist võib julgesti nimetada lõunaiibiseks (inglise keeles Australian White Ibis).
Eestis on põtradel jooksuaeg, uurige välja, millal see kängurutel peale hakkab.
Seljale tuleb kasuks külili võimlemine, labajalg pingesse tõmmatud.
Uurige ka seda, palju maksab helistamine moblaga Austraaliast Eestisse? Ja s6num (kindlasti ilma 6-tähtedeta, mis teavasti maksavad väga palju)?
Blogige ikka, vahva on lugeda.

laura ütles ...

tahaks küsida, kuidas läks asi ühe asjaga, mida sa ei tahtnud, et nii läheks :)

Heimar ütles ...

Helistamisest rääkides. Neile, kes Eestist Austraaliasse hakkavad helistama, on kõige mõtekam vast Skype'i kasutada ja osta SkypeOut krediiti - arvatavasti kõige soodsam variant välismaiste mobiilide peale helistamiseks. http://www.skype.com/intl/en/prices/callrates/?currency=EEK - selle hinnakirja järgi umbes 3 eeki austraalia mobiilide peale.

piiiia ütles ...

Kätrin on nagunii staar!

Anonüümne ütles ...

Töö tegi ahvist inimese - ega teilgi pääsu pole! Tublid! Meil siin sajab vihma, kuid üle ootuste on soe - täna hommikul 10 kraadi. Rein käib endiselt ujumas.Kuidas teil seal ujumisega on? Tahaks näha ka teie praegust kodu.Jõudu ja edu!

laura ütles ...

ja kupja pilti tahaks ka näha! palju seal teie farmis teie põllul inimesi kokku tööl on?

Anonüümne ütles ...

Tere,

Kätt....läbi sixpackide sa minu silmis staariks ei saa:)kui siis Merilini silmis:).........alles siis, kui sa pingviinist pilti teed rokid täiega:)mitte et sa praegu ei rokiks...äkki leiad roosa pingviinitüdruku nagu pepe(äkki Austraalias on)....Hanza ..eks me oleme viigis jah, sest ma ju jätsin bussijuhiload pooleli (ehk järgmine aasta)...korvpallist niipalju, jah tõsiasi on see, et Rock kaotas....kerge jahmatus.....aga täna mängib Kalev Zalgirisega......väga nagu võidu usku millegipärast ei ole....aga loota ju võib.................Hanza....sa võta juhtimine selle paksu Austraalase käest üle....ja hakka ise orjade peale lärmama:)......käid ringi väike piits käes ja muudkui lärmad....:)
igaljuhl oleme meie teie poolt ja tuletan meelde, et kes ei tööta see ei söö.....pidage vastu.......te ju teate, et käed (punases) mullas.....p...e kullas:)


Tervitustega Tallinnast ja Tartust

Hardi ja Merilin

Anonüümne ütles ...

Jaanioo on ka valgem kui meie paev praegu,lisaks on torm ja sajab. Otsustasin alustada valgusteraapijaga.Hupe vastu lulitit ja tuba ongi valgust tais.Ema U minu teraapiat ei poolda.Naabrinaine olevat kusinud,et miks laste toas ood paevad tuli poleb ja noukaaegsed lulitid ei kannatavat klopsimist,voib tulla elektriluhis.Ullel on midagi plaanis! Muide,kas teate,et pimedas ruumis pidid kassidel koik karvad maha tulema? Minu hambad paksu austraaliase pepusse!MAU

Anonüümne ütles ...

Postimehe veebilehest:
Austraalia valitsuse nõunik kliimamuutuse alal Ross Garnaut soovitab inimestel lamba- ja veiseliha asemel känguruliha tarvitama hakata. Põhjuseks see, et lambad ja veised toodavad suurtes kogustes keskkonnale kahjulikku metaani.
Kängurudel on aga erinev seedimissüsteem ja nad toodavad seetõttu metaani palju väiksemates kogustes, vahendas BBC.
Garnaut arvates tuleks loomakasvatajad ja põllumehed liita emissioonide kauplemise skeemiga, mis peaks rakenduma paari aasta pärast. Sellega muutuks hulga kasvuhoonegaasi tootva suure lamba- või veisekarja pidamine talumeestele senisest kulukamaks, mis omakorda aitaks kaasa keskkonnasõbraliku kängurukasvatuse edendamisele.
Kängurudel on aga erinev seedimissüsteem ja nad toodavad seetõttu metaani palju väiksemates kogustes, vahendas BBC.
Garnaut arvates tuleks loomakasvatajad ja põllumehed liita emissioonide kauplemise skeemiga, mis peaks rakenduma paari aasta pärast. Sellega muutuks hulga kasvuhoonegaasi tootva suure lamba- või veisekarja pidamine talumeestele senisest kulukamaks, mis omakorda aitaks kaasa keskkonnasõbraliku kängurukasvatuse edendamisele.
12 aastaga võiks Garnaut järgi toiduks kasvatavate kängurude arv tõusta 34 miljonilt 240 miljonini.
Kuigi känguruliha on paljudes maades populaarne, ei ole austraallased ise oma rahvuslooma söömisest vaimustatud. Suur osa kängurulihast läheb praegu loomatoidu valmistamiseks.
Samas on väherasvane känguruliha hulga pooldajaid leidnud tervislikku elustiili austavate inimeste seast